Zet alle netwerken uit om stroom te besparen! Geen Netflix en geen 5G!
Te vaak komen er claims over het energieverbruik van datanetwerken die gebaseerd zijn op gierende persberichten van zowel de telecomsector als academici/think tanks. Een uur Netflix kijken zou meer CO2 uitstoten dan een rit met de auto naar de videotheek. Ook zijn er claims dat 5G massaal energie zal besparen of juist gigantisch energie zal vreten. Beide is niet waar. Kennissen (en Twitter) wijzen me graag op dit soort berichten, waarschijnlijk omdat ze weten dat het mijn bloeddruk omhoog jaagt :-). Vandaag kwam ik een aantal berichten tegen die me inspireerden om dit te schrijven. Eerst het bericht van MobileUK en daarna een factcheck in Trouw. (zie ook een andere factcheck van Trouw waarin zogenaamd het energieverbruik van Squid Game en Netflix werd uitgerekend https://rudolfvanderberg.medium.com/bezwijken-telecom-en-energienetwerken-onder-squid-game-9067da1f6aff)
5G bespaart voedsel in het VK
De Engelse mobiele operators kwamen met een ronkend verhaal over hoe 5G de UK zouden brengen naar een net-zero situatie. Het zou zelfs leiden tot minder 50% voedselverspilling! Dit is natuurlijk heftig overdreven. Connectiviteit is belangrijk, maar 5G heeft niet magische kwaliteiten ten opzichte van 4G. Het straalt geen CO2 uit de lucht. Het is gemiddeld genomen wel efficiënter per antenne en per gemoduleerde bit, al was het maar dat door Moore’s law de elektronica die het aanstuurt efficiënter is geworden. Voor 5G is de grote vraag vooral hoeveel antennes krijgen we erbij en of die in totaal meer verbruiken. Het is wel zo dat meer en betere connectiviteit helpt om energie te besparen. Al was het alleen maar dat toen de stroom uit viel in Amsterdam er overal files ontstonden, we massaal de weg kwijt waren en er geen “slimme” stoplichten meer waren. Een deel van de besparing besteden we dan weer aan andere activiteiten die wel energie gebruiken.
Een uur Netflix of toch maar naar de videotheek?
In de academische wereld zien we vaak berekeningen op basis van CO2 verbruik per Gigabyte langskomen. Het jammere is dat er 1x een paper geweest is die een dergelijke berekening gemaakt heeft. Vele academici volgden dit spoor hierna klakkeloos. Helaas voor de wetenschap is energieverbruik of CO2 per gigabyte een betekenisloos getal. Een netwerk, een switch, je wifi in huis of het netwerk van KPN en Ziggo gebruiken niet meer energie als je meer bitjes verstuurt. Tweeverdieners die 500GB aan Netflix kijken in een maand gebruiken niet meer energie dan een omaatje die 2 terabyte aan foto’s van haar kat via Whatsapp verstuurt. Minder Netflix kijken bespaart geen stroom als je wel “gewone” TV kijkt en de wifi voor Whatsapp gebruikt. Vervelend is wel dat onderzoeken als het Franse Shift Project ooit riepen dat met de auto naar de videotheek minder CO2 uitstoot dan een uur Netflix kijken. Dit leverde ronkende koppen in kranten. Het project moest daarna wel bekennen dat het bits en bytes niet kon onderscheiden en dus alle getallen 8x te hoog waren en dat was nog maar een deel van de fouten in de analyse. De IEA heeft een snoeiharde factcheck op die analyse geschreven, inclusief een CO2 calculator. Wat blijkt: wil je CO2 besparen, kijk dan op je smartphone in Noorwegen en niet op een 50 inch 4K televisie in Polen, want het scherm bepaalt het elektriciteitsverbruik en de uitstoot is het resultaat van de energiemix van het land. De fouten noch de factcheck leidden tot ronkende krantenkoppen en zijn dus alleen bij nerds bekend.
Feitenvrij factchecken in Trouw
Trouw checkt vandaag de groene claims van VodafoneZiggo zonder daarvoor de facts te gebruiken. Ze negeert eigenlijk alles wat VodafoneZiggo schrijft. De auteur is vooral bang voor 5G. De auteur verwacht een grote stijging in energieverbruik door 5G, mede op basis van slecht onderbouwde claims vanuit de sector en think tanks. Dit terwijl vaste en mobiele operators vaak roepen dat ze een absolute daling in energieverbruik hebben laten zien in de afgelopen jaren. Zo verbruikt KPN nu 10% minder stroom dan 10 jaar geleden.
Factcheck van VodafoneZiggo door mij
Omdat Trouw het niet doet of niet kan, doe ik het dan maar.
Mijn factcheck van het groene jaarverslag van VodafoneZiggo laat zien dat haar energieverbruik stijgt in het vaste net en juist daalt in het mobiele net. In totaal stijgt het met ~9MWh van 283MWh naar 292MWh. Als je dus al bang zou moeten zijn voor stijgend energieverbruik, dan is dat blijkbaar in het vaste netwerk en niet in het mobiele netwerk! VodafoneZiggo verdient een compliment voor de compleetheid en concreetheid van de cijfers. KPN’s cijfers zijn nogal abstract, maar mogelijk dat er ergens anders een openbaar rapport is met meer informatie.
VodafoneZiggo maakt het dan wel weer bont door in haar rapport te spreken over MWh per Exabyte en dat dat gedaald zou zijn. Zelfs al zou ze niets gedaan hebben, dan nog zou door de gebruikelijke stijging in dataverbruik het energieverbruik per exabyte dalen. Zoals gezegd, energieverbruik per byte is betekenisloos. Roepen dat het energieverbruik per exabyte daalt, is de boel voor het lapje houden. Ook mooi is dat het vaste net door deze berekening veel efficiënter is dan het mobiele netwerk! 1 miljoen terabyte in het vaste net verbruikt 14MWh. 1 terabyte in het mobiele net verbruikt al 0.5MWh! Ik zal niet de fout maken het relatieve verschil uit te rekenen tussen deze betekenisloze getallen. Volgens dezelfde redenatie zou T-Mobile dan het meest efficiënte mobiele netwerk van Nederland hebben, want ze doet meer dan de helft van al het dataverbruik (2.5x meer dan Vodafone!) met een vergelijkbaar aantal antennes! (nabrander: VodafoneZiggo zou ook alle DVB-C bitjes voor TV moeten meetellen, dan zou ze misschien nog wel een factor 10 efficiënter worden!😊)
Conclusie
Energieverbruik is belangrijk en alles wat je er op kunt besparen is goed, maar laten we elkaar niet de voor de gek houden. Netwerken verbruiken energie. Omdat elektriciteit de belangrijkste input is in een netwerk zijn telecomnetwerken zich zeer bewust van hun stroomverbruik. Al 20 jaar wordt er gewerkt aan efficiëntere netwerken, dat zal nog wel even doorgaan. Niemand heeft er iets aan als we elkaar bestoken met nietszeggende getallen en ronkende persberichten. Het gaat om de feiten. Op dit moment zeggen de feiten dat er geen spectaculaire stijgingen in energieverbruik zijn.
Wil je echt energiebesparen op telecom, dan moet je alle netwerken uit zetten, alle TV’s uitzetten en weer terug naar het stenen tijdperk. ;-)